U-paslogo download

 

pen logo

                                                                        

logo rbt 1  

 logo Sport ID Nieuwegein 

 

Logo NCS

 

 

 

 

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Vluchtelingen cricis raakt ook sportclubs

Eind september, begin oktober werden in Nederlandse sporthallen duizenden vluchtelingen opgevangen. Ze kregen er crisisopvang: bed, bad en brood. Vervolgens stroomden ze door naar andere opvanglocaties. De crisisopvang werd op veel locaties verlengd, soms tot enkele weken. Voor sportverenigingen waren het spannende en vooral drukke tijden. Een terugblik.

Francois Tabak, bestuurslid basketbalvereniging Harlemlakers in Amsterdam: "Het kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel. We lazen het in de krant. Je kunt die vluchtelingen niet op straat  leggen, natuurlijk, dus natuurlijk wilden wij helpen. Maar het was een onoverzichtelijke situatie, vooral de eerste week. Je verwacht dat je snel iets hoort van de gemeente, maar dat liep allemaal niet zo soepel."

Amsterdam is een grote stad en kreeg veel vluchtelingen te verwerken. Tijd en energie waren beperkt en de sportverenigingen stonden niet boven aan de prioriteitenlijst.

Wethouder Tijmen Smit van Laren (ruim 10.000 inwoners): "Ik kan me voorstellen dat de situatie in Amsterdam en Rotterdam chaotisch was omdat het daar om hele andere aantallen ging dan bij ons. Wij hadden al ruim voordat de mensen arriveerden besloten dat de vluchtelingen bij ons welkom waren. En ook dat de communicatie net zo veel aandacht verdiende als de praktische kanten van de opvang. Dat was meteen onze focus."  

In Amsterdam bleek de communicatie lastig. Harlemlakers-bestuurder Tabak: "Ik ben op een informatieavond geweest waar ik helemaal niets wijzer van werd. Dat gold ook voor de vertegenwoordigers van een handbal- en een tafeltennisvereniging die naast me zaten. Op een gegeven moment besluit je om het zelf dan maar op te lossen."

Liveblog gemeente Zeist, 22 september 2015: "Het COA bekijkt de situatie van dag tot dag. Het is voor hen, gezien de huidige situatie, niet mogelijk om ver vooruit te kijken. Dat maakt de situatie voor de vluchtelingen, de inzet van vrijwilligers en de vaste gebruikers van de sporthal onzeker."
 

In het Groningse Leek (met een kleine 20.000 inwoners) was het faciliteren van de sportverenigingen in de noodsituatie goed te doen. Johan Boon, beleidsmedewerker sport: "Wij hebben hier een paar hallen, waaronder de grote Topsporthal. Die is al eerder aangewezen om in geval van crisissituaties, bijvoorbeeld bij rampen, dienst te doen als noodopvang. We waren dus al een beetje voorbereid."

Wethouder Smit: "Het was duidelijk dat de Larense bevolking breed geïnformeerd moest worden. In eerste instantie de gemeenteraad en de omwonenden van de hal, daarna meer gedifferentieerd via een voorlichtingsavond en een blog op internet. De mensen in Laren konden dagelijks zien wat er gebeurde."

Bij het eerste nieuws dat de vluchtelingen wellicht ook in Leek moesten worden ondergebracht, werd een ambtelijke regiegroep geformeerd en die inventariseerde de situatie. Boon: "Naast de topsporthal hebben we nog twee sportzalen en een paar gymlokalen. Onze eerste vraag was welke sporters er verdeeld moesten worden over de beschikbare zalen, daar konden we meteen mee beginnen. We hebben in Leek aardig wat korfbal, en verder volleybal en badminton. Ik ken de verenigingsmensen persoonlijk dus toen de opvang definitief werd ben ik meteen gaan bellen."

Liveblog gemeente Zeist, 22 september 2015: "Van de sporthal maken dagelijks een aantal scholen en sportverenigingen gebruik. Op zondag hebben burgemeester Koos Janssen en wethouder Sport Sander Jansen gesproken met de gebruikers van de sporthal over het dilemma waar de gemeente voor staat. Er is afgesproken om per week vooruit te kijken. Dat betekent dat deze week de sporthal in elk geval nog beschikbaar blijft voor crisisnoodopvang van vluchtelingen."
 

Al werd er in Amsterdam gemord over de gemeente, de basketbalbond werkte goed mee. Harlemlakers-bestuurder Tabak: "We hadden snel zaalruimte nodig want de competitie ging gewoon door. Het seizoen was net begonnen dus voor onze landelijke teams stond er al meteen van alles op het spel. Als je niet kan trainen loop je in de top meteen achterstand op. De bond heeft onze eerste thuiswedstrijden in uitwedstrijden veranderd, dus dat scheelde al."

"Maar we hebben toch vooral zelf onze eigen boontjes gedopt. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Het bleek weer dat in geval van nood communicatie extreem belangrijk is. Als ik er op terugkijk heb ik heel veel organisaties en instanties langs elkaar heen zien werken. Op het moment dat protocollen overboord gaan in Amsterdam wordt het: wie het eerst komt, die het eerst maalt."

Beleidsmedewerker Boon: "Je kunt je nooit helemaal voorbereiden op noodsituaties. Toen de vluchtelingen naar Leek kwamen hebben tientallen mensen keihard gewerkt. Het was een gigantische klus en dan gaat er wel eens iets mis. Mensen worden ook bang in dit soort situaties en zeggen dan gekke dingen. Door rustig te blijven en duidelijk te communiceren probeer je dat als gemeente tegen te gaan."

Tabak: "Als er weer zo iets gebeurt wacht ik op niemand en ga ik meteen aan de slag. Dat heb ik wel opgestoken van wat er in die twee weken gebeurd is."

Boon: "Als sportvereniging ben je afhankelijk van een heleboel organisaties. Iedereen snapt dat het belangrijk is om goede banden te hebben met de mensen van wie je afhankelijk bent. Als alles goed gaat, vergeet je dat misschien. Maar als het verkeerd gaat wordt dat meteen heel erg duidelijk."

Liveblog gemeente Zeist, burgemeester Koos Janssen, 2 oktober 2015: "Wat begon  op 18 september als crisisnoodopvang voor 72 uur, werd een ‘warm’ verblijf van 14 dagen. Bijna 140 vluchtelingen, voornamelijk gezinnen met kinderen uit Syrië, Irak en Eritrea, vonden een veilig onderkomen in sporthal Dijnselburg. Twee weken waren zij te gast in Zeist."

"Op vrijdag 2 oktober eindigt de crisisnoodopvang in sporthal Dijnselburg. De crisislocatie en de crisisorganisatie zijn niet geschikt voor langere duur. […] Maandag en dinsdag wordt sporthal Dijnselburg opgeruimd en schoongemaakt. Vanaf woensdag kan er weer gesport worden in de hal."

(Speurder)


R.B.T. 11-04-2010016

DVM-logo-trans

logo kleur geur smaakcentrum

wp4e4a5470 051

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail