Spelregels & Tips
Beknopte spelregels
Wat heb je nodig
1. Racket
Ten eerste is er natuurlijk een badmintonracket nodig. Trainers, ervaren spelers of een winkelier kunnen adviseren wat betreft bespanning, gripdikte, prijs en merk. Verderop deze pagina vindt u wat tips over een juist racket.
2. Sportkleren
Om te kunnen badmintonnen heb is eigenlijk alleen een trainingspak nodig met daaronder een t-shirt en een short. Schoenen dienen licht en veerkrachtig te zijn met goede steun en een goed profiel. Zwarte zolen zijn in de zaal niet toegestaan!
3. Shuttles
Tenslotte is er een shuttle nodig. Er zijn nylon shuttles voor beginners en veren shuttles voor gevorderden.
De RBCN voorziet in shuttles waar gebruik van gemaakt kan worden.
4. Speelveld
Het speelveld voor badminton ziet er zo uit:
Het veld is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed. Het net moet bij de palen 155 cm hoog zijn. Hierbij is links (in grijs aangegeven) het speelveld bij een dubbelspel waarbij het donkergrijze gedeelte (kort en breed) een serveervak is. Rechts geeft (in grijs) het veld bij een enkelspel aan waarbij donkergrijs ook een serveervak (lang en smal) is.
Hoe het spel verloopt
5. Service
De service is heel belangrijk in badminton.
Een service is goed als:
- deze onderhands geslagen wordt
- deze diagonaal in het juiste speelvak wordt gespeeld (zie tekening boven);
- de serveerder niet op of tegen de lijnen staat;
- de serveerder met beide voeten op de grond staat.
Onderhands: Het racketblad moet naar beneden wijzen.
Service dubbelspel
- Ieder team heeft een servicebeurt.
- Bij een even stand wordt vanuit het rechter vak geserveerd. Bij een oneven stand uit het linker.
- In een servicebeurt kunnen één of meer punten gescoord worden door dezelfde speler.
- Er wordt alleen van serveer vak gewisseld als je zelf (of je partner) een punt maakt.
6. Telling
Er wordt gespeeld op basis van het rally-point systeem.
De wedstrijdtelling gaat tot 21 punten.
Er moet worden gewonnen met een verschil van 2 punten tot een maximum van 30. Dus wie als eerste de 30 bereikt heeft de game gewonnen.
Je scoort een punt als …
- als je de shuttle in het speelveld van de tegenstander op de grond slaat;
- als de tegenstander de shuttle in het net, onder het net, tegen het plafond of zijmuren
of buiten jouw - speelveld slaat;
- als de tegenstander de shuttle slaat voordat deze over het net is;
- als de tegenstander de shuttle twee maal achter elkaar raakt.
Je krijgt een punt tegen als …
- als de shuttle binnen je speelveld op de grond valt;
- als de shuttle tijdens de service, buiten het juiste serveer vak van je tegenstander
valt; - als je in het net slaat;
- als je de shuttle twee maal achter elkaar raakt.
Racket keuze
Je badmintonracket is een belangrijk onderdeel van je materiaal en kies je dan ook niet zomaar. Als je eens zoekt op internet of kijkt op een forum, zal je zien dat er zeer veel discussies over rackets te vinden zijn. Een racket is dan ook persoonlijk en moet je kiezen volgens je eigen speelstijl. In dit artikel vind je een aantal richtlijnen en tips om een racket te kiezen die bij je past en waarvan je veel spelplezier zal hebben.
Enkele tips om te beginnen
Er zijn twee soorten vormen van het blad: Ovaal (oval) en isometrisch/afgerond (isometric). De personen die met een racket met een ovaal blad spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder.
Een laatste punt is de lengte van een racket, de standaard lengte voor hedendaagse badmintonrackets is 675 mm.
Conclusie:
– beginners kopen het best een isometrisch racket.
Gewicht / materiaal
Wat onmiddellijk opvalt als je een racket vast neemt, is het gewicht. Een lichter racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70g! Een lichter racket heeft echter niet alleen voordelen: als je een te licht racket koopt, zal je er weinig ‘kracht’ uitkunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan). Er bestaan
verschillende gewichtsklassen:
- 1U: >95g
- 2U: 90-94g
- 3U: 85-89g
- 4U: 80-84g
Het gewicht van een racket wordt natuurlijk bepaald door het gebruikte materiaal. De rackets worden doorgaans gemaakt van grafiet (carbon of graphite in het Engels). Soms worden rackets ook verstevigd met andere materialen, zoals bv. Woven titanium dit maakt het materiaal extra sterk wat zorgt voor meer stabiliteit in het racket.
Conclusie gewicht / materiaal:
Een lichter racket is wendbaarder (beter voor snelle acties zoals in het dubbelspel en voor verdediging)
Met een zwaarder racket kan je harder slaan (goed voor smashes en clears)
Dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.
Gelijke balans (even balance): bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.
Flexibiliteit
De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de hanteerbaarheid en de eigenschappen van een racket. Dit wordt doorgaans aangeduid met Engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff…
In het algemeen geld: hoe soepeler de racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat de racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wip-effect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te
verdedigen.
Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht en techniek hebt zal je merken dat je meer power uit kan halen.
Conclusie flexibiliteit:
- soepel = makkelijk mee te spelen (ook verre slagen), goede verdediging, minder nauwkeurig
- stijf = goede controle, maar meer kracht vereist (voor harde slagen)
Grip
Er bestaan verschillende gripmaten, maar meestal worden badmintonrackets in de Benelux met gripsize 2 ingevoerd. Deze gripsize zorgt ervoor dat je met een enkele overgrip een comfortabele dunne grip kunt creëren en met meerdere grips een dikkere grip. Wanneer je met je ringvinger je handpalm nog kan raken, heb je de ideale gripmaat. In het algemeen levert een dunne grip meer controle op, maar je mag ook niet in je racket gaan ‘knijpen’.
Bespanning
De bespanning kan in sterke mate het ‘gevoel’ van een racket bepalen. Hiervoor geldt dezelfde raad als bij de flexibiliteit.
Tot slot vind je hier enkele vragen en de antwoorden daarop:
Een verdedigende racket is vaak licht, enigszins soepel en heeft een lichte kop, maar hier bestaan natuurlijk nog uitzonderingen op. Als gevolg hiervan zijn ze wendbaar, makkelijk te hanteren en zijn ze erg geschikt voor bv. drops en slagen aan het net.
Een aanvallende racket is doorgaans stijf en heeft een zware kop. Hierdoor zul je harder kunnen smashen en makkelijker clears slaan, maar je verdediging is minder goed.
Je kan het beste een racket met afgeronde kop (isometric) kopen. Verder kies je het best een soepele (flex of medium flex) racket.
Aangezien iedereen een ander racket goed vind, is er ook niet één merk dat boven al de rest uitsteekt. Enkele bekende merken zijn: Yonex, Carlton, Forza, Victor, Wilson, Fleet.
Nee, dit is zeker niet het geval! Vaak is het zo dat de duurste rackets stijf zijn, en als jij soepele rackets verkiest, heb je daar dus niets aan.